Bakgrund

lite om vem jag är och varför jag gör det här

Efter närmare 30 år som lärare i Kiruna, sa jag upp mig för att starta eget företag. Jag ordnade resor till Ryssland, de flesta till Kolahalvön. Det var ett fantastiskt äventyr, men blev inget jag i längden kunde leva på. 

Efter några år la jag ner företaget  och började i stället som säljare. Det gick bra ända tills jag gick in i väggen med dunder och brak. Då var det desto större katastrof. Jag hade flyttat ner till Boden för att bo mer centralt i distriktet och var mitt i mitt husbygge när kroppen gick i strejk.

Ja, det är det som händer. Vi människor kan pressa oss själva hårt, men till slut säger kroppen stopp. Jag var totalt slutkörd och förstod att det nog inte vore så smart att fortsätta som säljare. Att gå tillbaka som lärare var inte heller något alternativ.

 

Efter min sjukskrivning hade jag blivit en annan människa. Från att ha varit aktiv, framåt och orädd med många bollar i luften hade jag nu blivit extremt stresskänslig, hade låg energi och en rätt ordentlig övervikt. 

Så jag blev lastbilschaufför. Den bästa medicin man kan tänka sig. Struktur på dagarna, jobba fysiskt och utan att överanstränga hjärnan. 

Det kanske verkar som ett långt steg från lastbilschaufför till hälsocoach. Men med min bakgrund som kemilärare, och kunskaper inom biokemi, har jag alltid varit fascinerad av vad som händer i kroppen. Det otroligt finstämda maskineri som styr alla våra funktioner.

En viktig milstolpe var när jag för cirka 20 år sedan läste Sanna Edins första bok, Den självläkande människan. En väldigt innehållsrik bok, men jag fastnade särskilt för hur socker är inblandat i, i princip, alla våra välfärdssjukdomar. 

Så jag slutade med socker och vet vad det innebär – första dagarna grävde jag i skåpen efter gamla russin eller vad som helst som var sött. 

Genom åren har jag sedan, rätt slumpmässigt, läst sådant som har fångat mitt intresse.

Det som blev gnistan, som satte igång min resa mot att bli hälsocoach, var boken Perfect Health Diet. En då 10 år gammal bok, gediget underbyggd, som systematiskt går igenom vad kroppen behöver. Alltså full av fakta som rimligen borde vara väl kända hos våra myndigheter.  

Den boken fick mig att vilja dela med mig av mina kunskaper och hjälpa andra som har problem med vikt eller hälsa. Och som kanske försökt följa de ibland missriktade, och faktiskt även felaktiga, råd man kan få. 

Det har tagit ett par år. Jag utbildade mig till coach, har flera olika certifikat, läste allt som väckte mitt intresse och har fördjupat mig framför allt med inriktning mot funktionsmedicin.

Det var ändå som att något fattades. Du vet hur det är, man vet inte riktigt vad man saknar förrän man ser det. Och nu har jag det.

Claire Zammit har i sin forskning genom 20 år utvecklat en metod för coachning som ger djupgående, genomgripande och irreversibel förändring. Hon riktar sig speciellt till kvinnor, eftersom vi kvinnor generellt sett har sämre självkänsla och fler blockeringar som sätter käppar i hjulet. Men den fungerar naturligtvis för alla som vill ha hjälp att hitta sina styrkor, tränga igenom osynliga barriärer och få verktyg att komma framåt. 

Vi har alla blinda fläckar när det gäller oss själva. Traditionell coachning bygger på att vi sätter mål och sedan utifrån nuläge och olika möjliga alternativ väljer vilka steg vi tar för att så småningom nå fram till målet. Den modellen fungerar inte om vårt undermedvetna gör motstånd. 

Under mina studier har jag själv också periodvis  haft olka coacher med väldigt varierande resultat. Jag har själv upplevt vilken skillnad det gör när man går till botten och löser upp blockeringar.

Om du behöver hjälp på vägen mot ett långt, friskt och aktivt liv är jag väl förberedd.